Sander Niemeijer

GUM PRINTS

Ik exposeer dit jaar op DriebergenArt en heb een match met de Albert Heijn aan het Binnenhof.

Sinds mijn 16de heb ik al een doka maar ik vind het nog steeds magisch om het beeld in mijn handen te zien ontstaan. Ik hou van experimenteren en de geschiedenis van de fotografie zit vol met bijzondere pioniers en technieken. Dat prikkelt mijn nieuwgierigheid! De gomdruk heeft mijn speciale aandacht en is uniek in vele opzichten. De afbeeldingen zijn onder andere extreem duurzaam en kleurvast. We kennen allemaal de vergeelde foto’s uit onze jeugdalbums maar een gomdruk ziet er over 150 jaar nog exact zo uit.

Ik prepareer zelf mijn 100% katoen papier en gebruik hoogwaardige aquarel pigmenten die ik in een oplossing van arabische gom in lagen hierop aanbreng. Elke laag heeft een eigen kleur en wordt via een eigen negatief belicht. De verschillende gekleurde lagen vormen vervolgens samen een kleuren afbeelding. Tijdens het ontwikkelen in water bepaal ik met behulp van kwasten en een waterstraal in welke mate ik het pigment op een bepaalde plek wil verwijderen. Het is dus eigenlijk een soort omgekeerd schilderen. 

Ik maak eigen werk maar druk ook afbeeldingen voor anderen in de gomdruk techniek. Ook neem ik opdrachten aan zoals portretten of landschappen.

website www.freezethelight.com

email sfniemeijer@hotmail.com

Delen met je netwerk?